Water 2018-03-06T13:04:21+00:00
Natte natuur voor droge kelders

Water

Water is de redding van het Essenburgpark. Door de combinatie groen + waterberging kon de buurt een realistisch alternatief bieden voor de bouwplannen van de NS.

Droge voeten voor de buurt

Later dit jaar wordt er in de lage delen van het park een natuurlijk ogende waterberging aangelegd van 7000 m² (5000m³) door het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Deze waterberging helpt met name de buurten Middelland en het Nieuwe Westen om droge voeten te houden. Door de klimaatverandering gaat het in Nederland steeds meer regenen. Deze extra regen valt vooral tijdens hevige stortbuien. De pompen en riolen kunnen al dat water  niet snel genoeg verwerken, met als gevolg dat kelders en straten vol stromen. De waterberging in het Essenburgpark gaat helpen om dit probleem te verminderen. Het is één van de vele maatregelen die noodzakelijk zijn om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.

Natuurvriendelijke Oevers

De nieuwe waterberging in het Essenburgpark krijgt straks een natuurlijke uitstraling: kronkelig en met uitlopers en eilandjes. Het water krijgt natuurvriendelijke oevers. Dus geen scherpe harde kanten zoals nu in de Essenburgsingel, maar glooiende, flauw aflopende randen. Voor planten, insecten, vissen en vogels is dit ideaal. Sommige soorten houden van wat dieper water, andere van de grens tussen land en water of juist de droge oever. Op die manier is er optimaal ruimte voor een grote diversiteit aan soorten. En diversiteit is goed voor al het leven!

Je krijgt niet wat je ziet

De aanleg van de waterberging betekent een grote verandering voor de lage delen van het park. Er zullen geruime tijd graafmachines en vrachtwagens door het stille gebied denderen. Bij de aanleg wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de bestaande begroeiing, maar het is onvermijdelijk dat door de invloed van het water en machines sommige bomen en struiken het loodje leggen. Kortom: zoals het park er nu uit ziet, zal het er niet altijd uitzien. Maar zodra de graafwerkzaamheden voorbij zijn, krijgt de natuur de kans het gebied weer in bezit te nemen. Bewoners, Hoogheemraadschap en Stadsbeheer werken samen om het natuurlijke, marginale karakter van het gebied hierbij zo veel mogelijk te behouden.

Nieuwe stabiliteit

Na de aanleg van het water zal het park er naar verwachting meerdere jaren over doen om een nieuw natuurlijk evenwicht te vinden. Dat is afhankelijk van de waterstand en de wisselingen daarin, de kwaliteit van het water, de mate van beheer en de aanwezigheid van planten, dieren en mensen. Met name de lage delen van het park zullen er in het begin elk jaar weer anders uitzien. We zijn heel benieuwd hoe deze ontwikkelingen gaan verlopen. Jij ook? Help ons de veranderingen vast te leggen! Op onze pagina Doen! lees je daar meer over.

De Blauwe Blob

Naast de Mevlanamoskee staat sinds 2016 een blauwe, stalen druppel. Dit bijzondere gebouwtje is een gemaal (pomp). Tot 2016 werd al het overtollige water door één gemaal nabij het Vroesenpark weggepompt in de Schie. Tegenwoordig zijn er twee gemalen, waardoor de kans op overstromingen afneemt. Dat was ook hard nodig, want de Essenburgsingel verwerkt tegenwoordig al het regenwater, dat op het reusachtige dak van Rotterdam CS valt. Bovendien zorgt de Blauwe Blob er voor, dat de waterkwaliteit in het Vroesenpark verbetert.