Coalitie van bewonersinitiatieven

Intiatiefnemers

Het Essenburgpark is ontstaan door samenwerking rond een onweerstaanbaar idee.

Gebiedsliefhebbers

Het Essenburgpark is een initiatief van drie samenwerkende bewonersinitiatieven: de Pluktuin, de Spoortuin en Ieders Tuin. Als liefhebbers van dit ‘vergeten’ gebied langs het spoor zagen zij al jaren geleden welke waarde het park voor de stad kon hebben. Door een coalitie te vormen en te profiteren van elkaars sterke kanten, bleek het uiteindelijk mogelijk om de simpele droom die het Essenburgpark is, mogelijk te maken. Simpel, want het gebied was al mooi en hoefde eigenlijk alleen maar opengesteld te worden om de stad ervan te laten profiteren.

Tussen droom en daad stonden echter vele, vele vergaderingen, lobbybijeenkomsten, e-mails, telefoongesprekken, congressen en bijeenkomsten in de weg. Er waren hoogte- en dieptepunten. Alleen met de inzet van tientallen buren en wijkgenoten kon de droom levend blijven. Zij brachten de morele, professionele en politieke steun die de geesten rijp maakte voor groen in plaats van bouwen. Ook de Gebiedscommissie, meerdere ambtenaren, politici en medewerkers van het Waterschap leenden hun kostbare tijd uit aan de droom van het park.

Het Essenburgpark is een collectieve prestatie die past in de zoektocht naar nieuwe vormen van samenwerking in de stad.

En nu de praktijk!

Na jaren van lobbyen en overtuigen, breekt nu de fase van uitvoeren in de praktijk aan. Dat brengt nieuwe uitdagingen en frisse energie met zich mee. Het park is niet ‘van’ de initiatiefnemers. Het park is van en voor de buurt en de stad. Iedereen is welkom. Loop jij warm voor het idee van het Essenburgpark, maar weet je niet goed wat je kunt doen? Aarzel niet en meld je toch aan. We zijn benieuwd hoe jouw enthousiasme van waarde kan zijn voor het park. Op de pagina Doen! vind je ideeën om aan te pakken. Maar misschien is jouw idee nog wel beter! Mail naar doen@essenburgpark.nl