Ruig en spontaan

Stadsnatuur

Het Essenburgpark heeft uit het verleden een ruig, groen karakter geërfd dat de buurtbewoners waar mogelijk willen bewaren en spontaan laten doorgroeien. Toch gaat er de komende tijd het nodige veranderen…

Hoe gaat de natuur reageren op de veranderingen?

Het Essenburgpark ziet er heel anders uit dan bekende Rotterdamse parken zoals het Vroesenpark of Het Park bij de Euromast. Het Essenburgpark laat ruimte aan de stadsnatuur: de bomen, planten en dieren die in de loop der tijd bezit hebben genomen van het gebied en zich er welkom voelen. Voor het grootste deel zijn dat inheemse, algemeen voorkomende soorten. Ook vind je er nog fruitbomen, tuinplanten en doorgeschoten haagstruiken uit de tijd van de Volkstuintjes.  Tezamen vormt het een wilde, avontuurlijke bende met een (in sommige ogen) soms wat rommelige uitstraling. Dieren en planten houden daar van. De variatie biedt voedsel en plekken om te schuilen. Wist je dat de vos zich hier soms laat zien?

Vos!

Aj-ja jak jak! Waa Waa wooooiij! Als het heel stil is en bijna iedereen slaapt, horen de bewoners van de Essenburgsingel soms vreemde geluiden uit het park…. de schreeuw van de vos. Op 21 maart 2017 liet hij zich voor het eerst zien op onze geheime wildcamera. Sindsdien is hij nog minstens een keer waargenomen. Ook hebben we resten van zijn maaltijd en uitwerpselen gevonden. Hoe zal de vos reageren op de ontwikkelingen in het park? We zijn heel benieuwd. Dus als je de vos ziet of hoort: laat het weten!

Drassig erbij

Binnenkort begint het Waterschap met de aanleg van een waterberging van 7000m2. De lage delen van het park komen er dan heel anders uit te zien dan nu. Ook zullen er geruime tijd graafmachines in het park actief zijn. Op onze pagina ‘Water’ lees je daar meer over. Voor de stadsnatuur in het park betekent het een grote verandering – maar op termijn geen verslechtering. De kronkelige waterpartijen krijgen natuurvriendelijke oevers. Dat zijn oevers zonder verharde randen die flauw aflopen in het water. Ideaal voor vissen, waterplanten, kikkers, insecten, vogels… We zijn heel benieuwd hoe de natuur de nieuwe waterpartijen in bezit gaat nemen. Waarschijnlijk zal het meerdere jaren duren voordat een nieuw evenwicht ontstaat. Kortom: de natuur in het park zal de komende jaren telkens veranderen. Vind je het leuk om deze veranderingen bij te houden? Doe mee en leg je waarnemingen vast!

Doorgroeien

De stadsnatuur in het Essenburgpark zorgt in principe voor zichzelf. Waar nodig wordt het park beheerd door mensen uit de buurt.

We laten groeien wat er groeien wil en als we bomen of struiken bijplanten, kiezen we bij voorkeur voor inheemse soorten die goed aarden in deze grond.

Sommige delen zullen open blijven en af en toe gemaaid worden. Dat is fijn voor de zon en voor wilde planten. En wie kan er beter maaien dan een kudde schapen? Met een beetje mazzel krijgen we straks misschien de stadsschapskudde op bezoek!

Japanse Duizendknoop

Een deel van het spoortalud in het Essenburgpark is volkomen overwoekerd door de Japanse Duizendknoop. Dat is een zogeheten ‘invasieve exoot’: een door mensen uit het buitenland geïmporteerde soort die zich ongecontroleerd verspreidt. Meestal omdat natuurlijke vijanden ontbreken. Bekende invasieve exoten zijn de Reuzenberenklauw en de Halsbandparkiet. Maar de Japanse Duizendknoop is een speciaal geval. Zijn bijnaam is ‘de groene sloper’. De plant is zo goed als onuitroeibaar. Zijn wortels groeien tot vijf meter diep en zijn in staat om funderingen te ontwrichten. Het kleinste stukje wortel is voldoende om een nieuwe plant te laten ontkiemen. Hoe gaat het Japanse Duizendknoopwoud zich ontwikkelen in het Essenburgpark? Neemt het de boel over, of blijft de situatie min of meer zoals die is? En zo ja, waarom dan? Als jij dit ook fascinerende vragen vindt, of meer weet van de ‘groene sloper’, meld je dan en we onderzoeken we het samen!

Tot ziens in het Essenburgpark!

Geïnspireerd door de ruige stadsnatuur van het Essenburgpark? We zien je graag terug.  Enne… een stadsnatuurgebied is gevoelig voor verstoring door lawaai, honden en vuur. Daarom vragen we je de hond altijd onder controle te hebben, niet in het park te picknicken of te barbecueën en geen muziekinstallatie mee te nemen.