We konden niet wachten: boompjes planten in het Essenburgpark

Winterse rust en winterse drukte

Te slecht weer om buiten te zijn? Welnee, januari en februari zijn de droogste maanden van het jaar (gemiddeld). Het is juist nu de goede tijd is om de handen uit de mouwen te steken. Hier een paar ideeën om te doen in het winterse Essenburgpark.

Het park is nog even niet toegankelijk. Op onze facebook pagina zie je wanneer er activiteiten zijn.

Knoestige takken of ranke sprieten, elke plant groeit anders. Dat zie je pas goed als het blad gevallen is. In de winter is de kleur groen ver te zoeken, het park kleedt zich in bruine aarde tinten, het het gras is geel. Mist en waterige zonnetjes maakt alles bleek. Toch is het heel mooi om nu buiten te gaan kijken. Het Essenburgpark is in de winter stil en doorzichtig.

Natuurwandeling

De natuur is in rust. Dat wil niet zeggen dat alles dood is. In de grond slapen hommelkoninginnen. In de boom zit het levenssap in de dikke takken en wortels. Maar er zijn ook actieve dieren en planten. Als je goed oplet zie je best veel vogels die achtergebleven besjes en zaden oppeuzelen. En wat dacht je van sneeuwklokjes en krokussen?  Kijk op de Facebook pagina van het Essenburgpark om te zien wanneer er een natuurwandeling gepland staat.

Samen buiten aan de slag

De winter is het ideale seizoen om onderhoud te plegen in het Essenburgpark. De planten ondervinden nu weinig schade want ze zijn in rust en er zijn geen nesten die je zou kunnen verstoren. Onderhoud doen we trouwens met mate, want we willen geen aangeharkt park.

Geen rotzooi, wel een ongeregeld zooitje

Nu er veel planten dor en dood zijn kan je goed opruimen. Je ziet het vuil liggen. Draag je steentje bij door tijdens het wandelen met je hond zo nu en dan plastic zakken en dergelijke mee te nemen.

en dan… vuurtje stoken en warme chocomelk

Na een dag samen werken is het extra warm en gezellig bij een vuurtje met een warm drankje erbij.

Al doende leren snoeien

Snoeien is goed voor planten, ze hebben het jaar daarna sterkere uitgroei, maar dat ligt ook aan de soort plant. Kortom, snoeien is een hele kunst. We kijken naar de groeivorm van de plant om te beslissen of er iets af moet. Soms willen we grote struiken en soms moet je een pad of een uitzicht vrijhouden.

Hou de agenda op Facebook in de gaten

Samen met Remmert Koch van Stadsbeheer zullen we die kunst de komende tijd leren. Om te zien wanneer de volgende snoeimiddag is moet je op onze Facebook pagina kijken

Help mee met de hondenroute

Loslopende honden zijn welkom op het brede pad langs het hoge spoortalud. Wat er nog moet gebeuren is het verbeteren van de toegang naar dit pad. Met struiken en planten willen we de hondenroute afbakenen zodat de honden hier veilig kunnen loslopen. In het Essenburgpark komt een langgerekt gebied waar honden los kunnen lopen. De hondenroute begint straks vanaf de oostelijke ingang over het hoge spoortalud tot aan de grote blauwe loods van British Telecom. Kijk op onze facebook pagina om te zien wanneer je mee kunt doen met het maken van de hondenroute.